Открийте отговори, питайте въпроси, споделете мнение, свържете се с други от Българското Обединено Дрон ОБщество

Форуми " Форуми " Всичко за дроновете " Съвети за пътуване и летене в чужбина " Летене в Турция – правила за летене с дрон 2023 – 2024

 • Летене в Турция – правила за летене с дрон 2023 – 2024

  Posted by DronesBG on 27.09.2023 19:56

  В Турция летенето с дрон не е особено лесно и дори не е препоръчително, ако нямате познат, който да има право да управлява дрон и ви придружава. А за дронове над 250 грама, разрешително от турските власти и турската ГВА – States Airport Administration of Turkey (SAMA)

  Официално управлението на дрон е позволено без лиценз както е и в повечето страни за дронове до 250 грама от любители САМО в зелени ( позволени публични зони ). Като  това разбира се включва и стандартните закони за това.

  1. Не може да превишавате 120 метра.
  2. Уважавайте личното пространство на хората и не снимайте хора без да имате тяхното позволение дори и да сте далеч, стойте далеч от тълпи от хора.
  3. Забранено е управлението на дронове около летища или места в които оперират каквито и да е летящи апарати.
  4. Позволено е да управлявате дронове само през деня и ако климатичните условия го позволяват.
  5. Забранено е да управлявате дрон в зони със повишена сигурност, правителствени сгради или зони и други, които е възможно да не са упоменати.
  6. Добре е да знаете че някои  въздушни линии и летища в Турция забраняват дронове с литиево йонни батерии ( li-ion ). Тоест питайте / проверявайте дали можете да носите дрона със себе си като цяло.
  7. Нямате право да управлявате дрон над 500 грама, ако не сте жител на Турция или не успеете да се сдобиете с разрешително от Главната дирекция на гражданската авиация ( SAMA ).
  8. За да управлявате дрон по работа / бизнес или други цели които излизат от “клас любител” изискват разрешение от правителството и SAMA

  ВАЖНО: Ако носите дрон, чието MTOW (максимално тегло при излитане) е 500 грама или повече в Турция, митниците могат да конфискуват вашия дрон и да поискат формуляр за техническо съответствие (FR.03), който може да бъде взет от Генералната дирекция на гражданската авиация. За да получите формуляр за техническо потвърждение за вашия дрон, трябва да кандидатствате в Генерална дирекция за гражданска авиация с формуляр за кандидатстване FR.03 (формуляр за заявление за техническо съответствие и контрол за внос на безпилотни летателни апарати). Формулярът може да бъде намерен в секциите Формуляри на главната страница на официалния уебсайт на DGCA.

  В Турция, за чуждестранни UAV операции, съгласно „Инструкциите SHT-IHA“, трябва да изпълните тези инструкции по-долу;

  1) Заявката за полет на БЛА в турското въздушно пространство от чуждестранни оператори/пилоти трябва да бъде изпратена до Генералната дирекция на гражданската авиация ( SAMA ) по дипломатически канали, 20 работни дни преди първия ден на полета, като се попълни формуляр за искане за разрешение за полет на БЛА (Формулярът се намира в DGCA / SAMAофициален уебсайт)

  Както вече казахме, не можете да регистрирате своя БЛА в Турция, ако не сте турски гражданин. Въпреки че нямате регистрационен номер на БЛС, можете да попълните формуляра за кандидатстване (FR.23), като оставите раздела за регистрационния номер на дрона празен.

  2) Застраховката е задължителна за дрона. Затова трябва да застраховате своя дрон и да изпратите документите за застраховката в Главна дирекция (  SAMA ). За да разберете колко застрахователна сума изисква вашият дрон, моля, проверете законодателството във връзката; https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/07/20170727-2.htm

  3) След получаване на положителни мнения от гражданските и военните институции относно заявленията, тези зони трябва да бъдат обявени чрез NOTAM на всички потребители на въздушното пространство. При отрицателни становища от институциите или от турската ГВА, полетът / полетите не се разрешава/т.

  4) В случай на получаване на разрешение за полет, спазването на разпоредбите на турския AIP и други правила от операторите/пилотите/страните е задължително.

  5) Пилот гражданин на Турската република, който има най-малко IHA2 пилотски лиценз от турската ГВА, контролира и наблюдава всички Ваши полети.

  6) Ако зоната за полет е в зоната със специално разрешително (червена зона), за всяка цел се изисква анализ на риска.

   

  За повече информация или актуална информация за законите за управление на БЛА/БЛС в Турция, можете да се свържите директно с Генералната дирекция на гражданската авиация ( SAMA ) ползвайки следните контакти:

  Имейл:  [email protected]

  Тел.: +90 0312 204 20 00

  DronesBG отговори преди 8 месеци, 4 седмица 1 потребител · 0 Replies
 • 0 Replies

Съжалявам, отговори намерени не е имало.

Log in to reply.